Ik wil scheiden. Hoe ga ik dat vertellen?

De beslissing is genomen: je relatie is voorbij. Maar hoe vertel je dat aan je partner, kinderen, familie en vrienden?

Laten we eerlijk zijn, dat is niet makkelijk en het is logisch dat je daar moeite mee hebt.

Jouw besluit om te scheiden maakt voor jou de weg vrij om aan de toekomst te denken. Tegelijkertijd weet je dat je de ander hier pijn mee doet en dat zijn/haar toekomst in het water valt.

Gebruik deze tips om het tegen je partner te vertellen

  • Het lijkt misschien ongevoelig, maar het is voor je partner het beste om erg duidelijk te zijn. Vertel dat je er serieus over hebt nagedacht en dat je volledig achter je besluit staat.
  • Neem rustig de tijd om dit gesprek met je partner te voeren en kies het juiste moment.
  • Sta er bij stil dat je partner in alle rust tijd nodig heeft om dit nieuws te verwerken. Denk hierbij aan de juiste plaats. Het liefst een rustige vertrouwde plek zonder de kinderen. Denk ook aan het juiste tijdstip. Geef de ander de tijd om het nieuws te verwerken voordat je gaat slapen of bijvoorbeeld een afspraak hebt of moet gaan werken.

Als jullie beiden hebben geaccepteerd dat jullie relatie voorbij is komt de volgende scheidingsmelding. Hoe vertellen jullie het de kinderen, familie & vrienden? Dat kan om diverse redenen ook erg moeilijk zijn. Misschien wil je geen bemoeienis van anderen of ben je bang voor de reactie van anderen.

Deze tips kunnen jullie helpen om het tegen anderen te vertellen.

  • Wacht niet te lang met het bekend maken van de scheiding. Vertel het zodra jullie beiden hebben geaccepteerd dat jullie uit elkaar gaan.
  • Vertel het eerst aan jullie kinderen en daarna pas aan familie en vrienden. Jullie kinderen moeten dit nieuws van jullie twee├źn horen en niet van anderen.
  • Maak duidelijk dat de uiteindelijke beslissing een gezamenlijke beslissing is en dat steun erg welkom is, maar ze hoeven geen partij te kiezen.
  • Zeg dat jullie er samen uit willen komen en er geen vechtscheiding van willen maken.

Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan meer informatie dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of als je wilt weten hoe een scheidingsproces eruit ziet lees mijn blog: Scheiden, wat nu?