Uit elkaar met kinderen

Uit elkaar met kinderen?

Je hebt het beste met je kinderen voor.
Helaas verdwijnt dat vlak voor, tijdens en na een scheiding vaak even naar de achtergrond, doordat er veel emoties bij papa en mama loskomen. Kinderen krijgen veel meer mee van wat er tussen hun ouders speelt dan je zou denken. Natuurlijk willen jullie het goed voor hen doen en willen jullie niet dat ze moeten kiezen tussen een van jullie of dat ze het slachtoffer laten worden van een vechtscheiding.
Er komt heel veel op jullie kinderen af als ze horen dat papa en mama uit elkaar gaan. Ze zijn vaak erg verdrietig en bang en ze snappen er niets meer van. De manier waarop jullie het ze vertellen en hoe jullie in de toekomst als ouders met elkaar omgaan heeft een grote invloed hoe ze dit emotioneel verwerken.
In Nederland zijn er jaarlijks zo’n 80.000 kinderen betrokken bij een echtscheiding. Helaas verloopt voor zo’n 6.000 kinderen de scheiding ronduit slecht en dat heeft vaak verstrekkende gevolgen voor de kinderen. Mede daarom is het sinds maart 2009 verplicht om een ouderschapsplan op te stellen bij een scheiding met kinderen onder 18 jaar. Dat is niet alleen verplicht voor getrouwde ouders, maar ook bij een geregistreerd partnerschap, scheiding van tafel en bed of voor samenwonende ouders.

Hoe kan ik jullie helpen?

Het is voor jullie kinderen heel belangrijk om jullie relatie als partners goed af te sluiten en als ouders goede afspraken voor de toekomst te maken. In het ouderschapsplan worden duidelijke en haalbare afspraken vastgelegd over de verdeling van de zorg- en opvoedtaken, de verdeling van de kosten en de manier waarop jullie elkaar informatie over de kinderen verstrekken.
Tijdens de mediation houden jullie de regie en beslissen jullie samen over de nieuwe toekomst. We brengen samen jullie wensen, ideeën, verwachtingen, teleurstellingen en angsten in kaart.

En de kinderen……..?

Kinderen zijn loyaal naar hun ouders. Daarom vinden ze het vaak moeilijk om tegen je te zeggen hoe zij zich écht voelen, waarvoor ze bang zijn, wat zij er van vinden en wat zij graag willen. Bij een onpartijdige derde kunnen zij dit vrijuit vertellen, zonder dat papa of mama verdrietig worden. Daarom bied ik tijdens de mediation kindgesprekken aan, afgestemd op jullie kinderen.
Hoe ziet zo’n kindgesprek eruit?
Ieder kind heeft een eigen benadering nodig. Het ene kind wil heel graag praten en de ander tekent liever, of speelt liever een spelletje. Het belangrijkste is dat het kind zijn mening kan geven, gevoelens kan uiten en onvoorwaardelijk naar het kind wordt geluisterd.
Bel voor vrijblijvend kennismakingsgesprekMaak een afspraak