Ik heb net verteld dat ik wil scheiden, en nu?

Het was niet gemakkelijk, maar je hebt je partner vertelt dat je uit elkaar wilt gaan.

Voor jou kan het een hele opluchting zijn, het hoge woord is eruit. Maar vaak gebeurt het dat je partner heel veel vragen heeft waarop jij een antwoord moet geven. Het kan gebeuren dat je partner in eerste instantie ontkennend reageert op jouw mededeling. “Je zegt wel dat je wilt gaan scheiden, maar dat meen je niet echt. Morgen denk je er weer anders over. Of je zegt wel dat er geen liefde meer tussen jullie is, maar dat komt gewoon door jullie drukke leven. Als jullie wat meer aandacht aan elkaar geven, komt dat gewoon weer terug.”

En misschien komt er zelfs een moment waarop je gaat twijfelen of moet erkennen dat je dat zelf ook hebt gedacht.

“Het kan gebeuren dat je partner in eerste instantie ontkennend reageert op jouw mededeling.”

Daarna kan je partner in een rollercoaster van emoties terechtkomen. Boosheid, verdriet, angst, machteloosheid of zelfs apathie komen in een sneltreinvaart voorbij. Dat kan zelfs meerdere keren gebeuren. Terwijl jij goed en lang hebt nagedacht voordat je hebt verteld dat je wilt scheiden, is de reactie van je partner veel spontaner en minder doordacht.

Nu is het erg belangrijk om aan je partner te blijven uitleggen waarom je wilt scheiden. Het kan even duren maar er komt een moment dat je partner je motieven gaat begrijpen. Die fase kan wel enkele weken duren. Geef je partner ook die tijd, want te snel het scheidingsproces opstarten kan dat begrip sterk verstoren en voor je het weet beland je in een vechtscheiding.

“Je partner wordt gezien als het slachtoffer en jij bent de boeman.”

Maar ja, je wilt wel verdere stappen zetten. Je hebt nu eenmaal verteld dat je wilt scheiden en nu wil je ook dat de gevolgen van jouw beslissing zichtbaar worden. Je wilt afspraken gaan maken met je partner. Maar ondertussen wordt jouw partner gezien als het slachtoffer van jullie breuk, die krijgt aandacht en sympathie. En jij wordt misschien wel gezien als de grote boosdoener en boeman. Maar jij hebt dezelfde gevoelens gehad als jouw partner nu.

Hoe ga je hier het beste mee om?

  • Vergeet niet dat je deze beslissing hebt genomen om voor jezelf een toekomst te maken waarin jij gelukkiger bent, niet om jouw partner pijn te doen.
  • Focus je op je toekomst. Het verleden is voorbij daar kun je niets meer aan veranderen. De stappen die je nu zet, vormen de basis voor de toekomst.
  • Jij mag ook verdrietig zijn. De scheiding betekent voor jou ook afscheid nemen. Gun jezelf de tijd om verdrietig te zijn, schaam je er niet voor maar praat erover.

Als je partner heeft geaccepteerd dat jullie relatie voorbij is, is de weg vrij voor jullie allebei om je op de toekomst te gaan richten en te gaan kijken wat er kan in plaats van wat er allemaal niet kan.
Dit is het moment om samen een afspraak te maken met een mediator om je scheidingsproces op te starten.


Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan meer informatie dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek,
of als je wilt weten hoe een scheidingsproces eruit ziet lees mijn blog: Scheiden, wat nu?